TR EN
KÜBA’DA RETINITIS PIGMENTOSA (TAVUK KARASI / GECE KÖRLÜĞÜ) TEDAVİSİ

KÜBA’DA RETINITIS PIGMENTOSA (TAVUK KARASI / GECE KÖRLÜĞÜ) TEDAVİSİ

Retinitis Pigmentosa, görüntünün yavaş yavaş bozulmasına ve sonuç olarak körlüğe neden olan genetik bir hastalıktır. Bu hastalık, retinanın ışığa duyarlı hücrelerinin aşamalı olarak bozulmasına neden olur. İlk belirtileri normalde erken erişkin döneminde ortaya çıkabilir ya da ilerleyen yaşlarda da görülebilir.

Küba'da yapılan Retinitis Pigmentosa tedavisinin amacı, hastalığın ilerleyişini durdurmak veya kontrol etmektir. Tedavi Küba’da bulunan Camilo Cienfuegos International Retinitis Pigmentosa Clinic’ te yapılmaktadır. Klinik bu hastalıktan muzdarip olanların yaşam kalitesini yükseltmek için etkili bir alternatif tedavi sunmaktadır.

Küba’da Retinitis Pigmentosa tedavisi görmek isteyen hastaların ingilizce olarak son altı ay içerisinde hazırlanmış güncel olan Oftalmoloji raporunu ve diğer testlerin sonuçları ile hastalık geçmişini anlatan İngilizce yazıyı bilgisayar ortamında taratıp tarafımıza iletmesi gerekmektedir.

Retinitis Pigmentosa (Tavuk Karası – Gece Körlüğü) Nedir?

Tavuk karası, gece körlüğü veya tıptaki adı ile retinitis pigmentosa kalıtımsal bir hastalıktır. Göze bir ışık geldiğinde kornea, iris ve lens tabakasından geçerek arkaya doğru gider. Gözün arkasında sarı nokta denilen, merkez görme alanı olan ve görüntünün buradan beyne giderek yorumlandığı kısmı vardır. Retina tabakası denilen bu tabakanın bir başka dejenerasyonu da retinitis pigmentosa yani tavuk karasıdır. 

Retinitis Pigmentosa’nın (Tavuk Karası – Gece Körlüğü) belirtileri nelerdir?

Tavuk karasının ilk belirtileri genellikle erken çocukluk döneminde ortaya çıkar. Gece görüşü azalır, görme alanı daralmaya başlayabilir. Özellikle gece araba kullanmak tehlikeli hale gelir.

Alacakaranlıkta görmeden sorumlu olan retina hücreleri (rodlar) bozulmaya başladıkça, gece görmesi de azalmaya başlar. Çok daha ileri evrelerde, sadece dar bir merkezi görme alanı kalır. Zamanla ne kadar görme alanı kaybı olacağını söylemek imkansızdır. Ancak yapılacak testlerle ve doktor kontrolü ile zaman içinde bir fikir edinilebilir.

Tavuk karasında retina muayenesinde göze çarpan bulgular öncelikle retina denilen görmeyi sağlayan sinir tabakasında oluşmuş olan koyu renkteki pigmentasyondur. Merkezi retinada değil, perifer alanda (çevresel retinada) dikkat çeker. Hastalık ilerledikçe bu pigmentasyon görüntüsü görme merkezine doğru yaklaşır. Diğer bulgular ise görme sinirinde solukluk ve retina damarlarında incelmedir.

Retinitis Pigmentosa (Tavuk Karası – Gece Körlüğü) Nedenleri?

Tavuk karası genellikle genetik bir hastalık olup, kalıtım yolu ile anne veya babadan geçer. Bazı hastalarda dominant geçişli olur ve 100 kadar gen bu durumdan etkilenebilir ve bu 100 kadar genden herhangi birinin bozukluğu diğer nesillere taşınır, bu nedenle bu hastalığın düzeltilmesi çok zordur.

Tavuk karası hastalığı edinsel olarak kazanılmaz, çünkü bu hastalık doğuştan vardır ya da yoktur. Milyarda bir ihtimal bazı idrar söktürücü ilaçların tavuk karası hastalığına etken olduğu bilinmektedir. Tavuk karası hastalığı olan kişilerin gözü dışarıdan normaldir ve hastalık karşıdan bakmakla anlaşılmaz. Tavuk karasını sadece göz doktoru muayenede anlayabilir.