TR EN
KÜBA’ DA SEDEF HASTALIĞI TEDAVİSİ

KÜBA’ DA SEDEF HASTALIĞI TEDAVİSİ

Küba’da Sedef hastalığı “Histoterapia Placentaria Sağlık Merkez” inde tedavi edilmektedir. Gerekli tespit taramaları yapılır, gerekli görülürse biyopsi de yapılabilir. Kesin teşhis sonrası ilaç miktarları, kullanım süresi ve tedavi süresi belirlenir. Belirtilen miktarlarda ve süredeki ilaç tedavisine Türkiye’ ye döndükten sonra da istikrarlı bir şekilde devam edildiğinde olumlu sonuçlar almak mümkündür.

Sedef (Psoriasis) Hastalığı Nedir?

Sık görülen dermatolojik hastalıklardan biri olan sedef (psoriasis) hastalığı cilt hücrelerinin hayat döngülerinin değişmesi ile meydana gelen, yaygın bir cilt hastalığıdır. Derinin üst tabakasının kalınlaşıp, büyümesiyle sedef renginde kabuklanmalar görülür. Deri birkaç günde bir kendini yenilemeye başlar ve derinin üstünde ölü hücre tabakası artar.

Vücudun birçok bölgesinde belirtisi görülse de, sıklıkla dirsekler, dizler, saçlı deri, bel bölgesi ve tırnaklarda ortaya çıkar. Bazı hastalarda hafif, bazılarında şiddetli seyreder. Vücudun birçok yerinde sedef şeklinde kızarıklık ve kabuklanma görülebilir.

Genetik bir hastalık olan sedef özellikle 20-40 yaş grubunda sıkça görülür. En sık beyaz erkeklerde rastlandığı görülmüştür. Ailesel özelliği olan bu hastalığın ebeveynlerde olması çocuklarında görülme ihtimalini artırır. Sedef kalıtsal olabilir ama bulaşıcı bir hastalık değildir.

 

Sedef Hastalığı Neden Olur?

Hastalığın, kesin olarak sebebi bilinmemekle beraber, beyaz kan hücrelerindeki bir anormallik sonucu gelişebildiği düşünülmektedir. İltihap oluşur ve deri dökülmeye başlar. Deride meydana gelen kesikler, kaşıma, aşırı güneş yanması sonucu ortaya çıkabilir. Mikrobik bir hastalık değildir ve açık bir yara şeklinde değildir.

Yaralanmalar, travmalar, eklem romatizması, mikropların neden olduğu hastalıklar, boğaz enfeksiyonu ve kanser gibi bazı hastalıklarda kullanılan, bağışıklık sistemini çökerten ilaçların kullanılmasıyla sedef riski artar. Özellikle streptokok türü bakterilerin yol açtığı enfeksiyonlar sonucu ortaya çıkabilir. Bunların dışında stres, önemli bir faktördür. Ani şoklar, psikolojik bozukluklar sedefin daha da şiddetlenmesine yol açar. Ayrıca hormonal etkiler ve kalsiyum azlığının sedefin oluşumunda etkili olduğu düşünülmektedir.

 

Sedef Hastalığı Çeşitleri

Plak şeklinde sedef (Plak psoriasis) : Sedef hastalığının en fazla görülen çeşidi budur. Bu hastalarda ciltteki kırmızı zemindeki plakalar belirli bir bölgede olabileceği gibi, bütün vücuda yayılmış şekilde de olabilir. Dirsekler, kalça, bel, dizler, saçlı bölge en fazla etkilenen alanlardır. Bu bölgelerde oluşan plaklar oldukça kaşıntılı olur. Plakların vücuda yayılması halinde generalize plak psoriasis adı verilen sedef çeşidi ortaya çıkar. Bazı hastalarda sadece eller ve ayaklar etkilenir. Ciltte soyulan, kalınlaşan ve çatlayan plaklarla etkili olur. Bu nedenle hastaya acı verir. Sürekli ellerin kullanılması gerektiğinden, hastanın iş yapması oldukça zor olur. Sedef hastalığının bu çeşidi genellikle egzama ile karıştırıldığından, mutlaka ayırıcı tanı yapılması tedavi için gereklidir.

Damlacık tarzında sedef (Guttat psoriasis): Sedef hastalığının bu türü genellikle bademcik ve boğaz enfeksiyonlarından sonra görülür. Genellikle kol ve bacaklarda oluşan damlacık şeklinde kırmızı lekeler üzerinde beyaz deri dökülmeleri görülmektedir ve şiddetli kaşıntıya yol açarlar.

Ters yerleşimli sedef (Inverse psoriasis): Bu hastalarda görülen plaklar en fazla kol altında, kasıkta ve göbek çevresinde yani kıvrımlı vücut hatlarında görülür. Bu tür sedef hastalığında plaklarda kızarıklık fazladır, kabuklanma daha az görülür. Özellikle vücuttaki kıvrımlı bölgeleri etkilediğinden, sürtünme, tahriş gibi etkilerden dolayı sürekli plaklarda artış meydana gelir.

Sedef romatizması (Psoriatik artrit): Bu sedef hastalarında ciltte meydana gelen tipik sedef belirtilerinin yanında, romatizmal problemler de ortaya çıkar. Toplumda etkili olan sedef hastalığının görüldüğü her on hastanın ikisi iltihaplı sedef romatizması hastasıdır. Hastalar hem eklem sorunlarından, hem de sedef hastalığının tipik etkilerinden yakınırlar. Eklemleri etkileyen belirtiler arasında şişkinlik, ağrı, kızarıklık ve hareket kısıtlanması sayılabilir. Çoğu hastada topuk dikeni, dirsek ağrısı gibi etkiler görülür. Bu sedef hastalığı çeşidinde hastalarda bel ve sırt ağrısı görülebileceğinden, yürüme güçlüğü çekilebilir ve iltihaplı romatizma etkileri görülebilir

Su toplayan sedef (Püstüler psoriasis): Sedef hastalığının bu çeşidinde ciltte oluşan sarı iltihaplı sivilce gibi oluşumlar ortaya çıkar. En fazla el ayalarında ve ayak tabanında bu oluşumlar görülür. Fakat vücudun diğer bölümlerini de etkilemesi mümkündür. Bazı hastalarda nadiren kızarıklık ve küçük başlı olan sivilceler oluşur.

Tırnaklarda görülen sedef: Sedef bazen el ve ayak tırnaklarını etkiler ve en çok tırnakların tırnaklarda kalınlaşma görülür. Tırnağın üzerinde çökme, tırnağın yatağından ayrılması gibi etkilere yol açar.

Eritrodermik psoriasis: Sedef hastalığı çeşitleri arasında en az görüleni fakat en ağır geçen çeşidi budur ve birçok insanda büyük problemlere neden olarak aşırı zorluklar yaşatmaktadır. Kişinin hastalıklı bölgesinde aşırı ağrıların gözlenmesi ve ağrıların kişinin yaşamını etkileyecek kadar şiddetli olmasının yanı sıra bölgede yanmalar ve kaşıntılar meydana gelmektedir.