TR EN
KÜBA’ DA VİTİLİGO - ALA - HASTALIĞI TEDAVİSİ

KÜBA’ DA VİTİLİGO - ALA - HASTALIĞI TEDAVİSİ

Dr. Carlos Miyares Cao ve meslektaşı Manuel Taboas, birkaç yıl süren araştırmalar sonucunda 1973 yılında Vitiligo tedavisinde insan plasentasından (Melajin) çıkarılan bir ilacın keşfedildiğini bilim dünyasına duyurdu.

Araştırmaların yıllar boyunca geliştirilmesi, bugün Melagenine Plus olarak adlandırılan Melagenine losyonunun terapötik etkinliğinin arttırılmasına izin verdi. İnsan cildinin pigmentini (rengini) veren madde olan melanositlerin üremesini teşvik ederek Vitiligonun tedavisinde         % 86 oranında yüksek etkinlik sağlanmıştır. Tıpta maksimum etkinliği elde etmek için temel sır, günlük uygulama alanındaki disiplin ve azimdir.

Küba’da Vitiligo hastalığı “Histoterapia Placentaria Sağlık Merkez” inde tedavi edilmektedir. Gerekli tespit taramaları yapılır ve kesin teşhis sonrası ilaç miktarları, kullanım süresi ve tedavi süresi belirlenir. Belirtilen miktarlarda ve süredeki ilaç tedavisine Türkiye’ ye döndükten sonra da istikrarlı bir şekilde devam edildiğinde olumlu sonuçlar almak mümkündür.

Vitiligo, Sedef hastalığına göre tedavi sonrası da dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır. Vitiligo hastalarının güneşe çıkarken mutlaka koruyuculuğu yüksek olan (en az 15 faktörlü) güneş kremleri kullanmaları gerekmektedir.

Vitiligo – Ala Hastalığı Nedir?

Derideki renk hücrelerinin yıkımına ve hücre kaybına bağlı olarak oluşan renk bozukluğuna vitiligo denir. Vitiligonun bilinen diğer isimleri ise; ala, baras, ebreş ve albinodur. Bu cilt hastalığında derinin rengi değişir ve deride büyük beyaz lekeler oluşur. Beyaz deri hastalıkları içinde en sık görüleni olmakla birlikte en çok 18 ila 30 yaş arasında görülür. Cinsiyet dağılımında kadın ve erkeklerde görülme sıklığı aynıdır.

Sebebi henüz net olarak bilinmemekle birlikte vitiligoluların % 30’unun ailesinde aynı durum vardır.

Vitiligo hastalarının çoğunda trioid bozukluğu, böbrek üstü bezi yetmezliği ve şeker hastalığı gibi ikinci bir hastalık da görülür. Vitiligo, en çok ağız, burun, göz, üreme organları çevresinde ortaya çıkar. Zamanla daha fazla bölgeye yayılması söz konusu olabilir.

Vitiligo Hastalığı Neden Olur?

Vitiligonun ortaya çıkış sebebi, deriye rengini veren melanosit hücrelerin azalması sonucu pigment üretilememesidir. Bu hücrelerin niçin azaldığı kesin olarak bilinmese de bazı teoriler üretilmiştir. Genlerde ortaya çıkan bazı bozukluklar, bağışıklık sisteminin bozulması sonucu vücudun melanositleri yıkması, bu hücrelerin kendi kendini yok etmesi gibi nedenler yüzünden melanositlerin azaldığı düşünülmektedir.

Ayrıca hastalığın ortaya çıkmasında ya da daha da şiddetlenmesinde etkili olan bazı faktörler vardır. Güneş yanmasıstres, bazı hastalıklar ve çarpma gibi faktörler bu hastalıkta etkin rol oynar. Tabiki kalıtsal faktörleri de unutmamak gerekir. Aile öyküsünde bu hastalığın olması da bir risk faktörüdür.

 

Vitiligonun Belirtileri ve Seyri

Vücut genelindeki cilt üzerinde hızlı bir şekilde pigment kaybının olması en belirgin özelliğidir. Beyaz lekelenmeler oluştuktan sonra herhangi bir artış göstermeden stabil bir şekilde devam edebilir. Daha sonra, pigment kaybı gözlemlenebilir. Vitiligo yaygın olarak vücut boşlukları (örneğin koltukaltı gibi), güneşe maruz kalan cilt alanları, vücut kıvrımları, yaralanma bölgeleri ve benlerin çevresindeki alanları etkiler.

Vitiligo hastalığı uzun süreli, tekrarlayıcı çoğu zaman yaşam boyu sürebilen zaman zaman alevlenme ve yatışma dönemleriyle seyreden bir hastalıktır. Hastalık, her hastada farklı ve kişiye özgü bir seyir göstermektedir. Bir başka deyişle her hastanın vitiligosu farklıdır. Bazı hastalarda az sayıda plak oluşur ve hiçbir zaman artmaz. Bazı kişilerde hastalık o kadar yaygın olabilir ki neredeyse hastanın normal deri renkli alanı kalmamıştır.